Kenty PDF

Herman Johan “Hans” Achterhuis (born September 1, , Hengelo) is ; De utopie van de vrije markt, Rotterdam, Lemniscaat, In De Utopie van de Vrije Markt, Hans Achterhuis, philosopher of uto- pias, turns his analysis to the capitalist ideology of our times, neolib- eralism. His argument. Herman Johan “Hans” Achterhuis (born September 1, , Hengelo) is Professor Emeritus in His latest books handle the topics of utopianism (‘De erfenis van de utopie’, ‘The Legacy of Utopia’) and the zoektocht, Rotterdam; Lemniscaat; Achterhuis, H.J. (), De utopie van de vrije markt, Rotterdam; Lemniscaat.

Author: Kazigul Muzragore
Country: Cuba
Language: English (Spanish)
Genre: Video
Published (Last): 27 February 2011
Pages: 153
PDF File Size: 5.76 Mb
ePub File Size: 11.20 Mb
ISBN: 628-3-70097-250-8
Downloads: 84590
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Zolora

What students say about Stuvia. More summaries for “De utopie van de vrije markt”. Fascinerende maar ijle speculaties worden voorgesteld als doorwrochte inzichten.

His ideas add up to a philosophy of things objects and a plea for a morality of machines. Wie de rest van zijn betoog leest, zal met stijgende verbazing naar deze passage terugbladeren. Toch klinkt de uithaal van Verhaeghe ironisch.

Hans Achterhuis – Monoskop

Which chapters are summarized? De zwakken worden vertrappeld door de sterken, die ondertussen zelf massaal ten prooi vallen aan burn-outs en depressies: Dat is eenvoudig en bespaart ons lastige nuances. Nog ahns hebben we zoveel welvaart gekend, en toch zijn we nog nooit zo ongelukkig geweest. Anno zit de moderne mens nog steeds niet lekker in zijn vel, al is het biologisch determinisme van Freud niet langer modieus.

  AN ILLUSTRATED HISTORY OF BRITAIN MCDOWALL PDF

Hoe onstuimiger hij zich afzet tegen de cultuurpessimisten, hoe meer hij zijn affiniteit met hen verraadt. For now his research concerns particularly social and political philosophy and philosophy of technology. De autoriteiten van weleer, bakens van sociale rust en identiteit, zijn ingeruild voor een kille en onpersoonlijke disciplinering.

In he took his doctoral degree on Albert Camus. O tempora, o mores!

Hans Achterhuis

Het cultiveert de ‘slachtofferrol’ en wil de mens van alle schuld vrijpleiten het zit in mijn genen, ik kan er niks aan doenmaar stelt ons tegelijk geheel en al verantwoordelijk voor onze eigen daden en prestaties. This honorary title was an initiative of the Magazine Filosofieand the Philosophy Month Foundation Stichting Maand van de Filosofietogether with the newspaper Trouw.

Groepjes kinderen vormen van oudsher een sociale microcosmos, een soms harde leerschool voor wat hen in het volwassen leven te wachten staat. De term heeft vandaag een onuitwisbaar negatieve bijklank. Ten tweede weten we dat de koppeling tussen welvaart en geluk een sterke sociale component bezit.

Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. De eigen sofa doet dienst als klinische staalkaart van de samenleving.

Neoliberalisme: de ideale zondebok

Earn hundreds of dollars each month by selling your written material to your fellow students. In de economie is het een losse verzameling van tradities rvije denkers, waaronder de Chicago-school van Milton Friedman, de Freiburg-school, en de Oostenrijkse school van onder anderen Friedrich von Hayek en Ludwig von Mises.

Wat is het nu: Verhaeghe is dan ook een levende paradox. Need the whole book to understand it all? Van zijn betoog tegen het zondebokdenken is zijn eigen boek het meest sprekende voorbeeld dat ik de laatste tijd las. Summary utopia of the free market – Hans Achterhuis. Al die problemen zijn reeel, maar hebben ze iets met elkaar te maken?

  DEKLINATIONSTABELLEN LATEIN PDF

De pijlers van het neoliberalisme zijn individuele competitiviteit, vrije handel en decentralisatie. Neoliberalisme is voor hem veelzijdiger en minder zichtbaar, een draak met vele koppen. Met dezelfde heftigheid waarmee Verhaeghe de vloer aanveegt met de cultuurpessimisten ‘borreltafelpraat’, ‘kortzichtig’heft hij in de rest van zijn boek een eindeloze jeremiade aan tegen de moderne samenleving.

Het extreme marktdenken lijkt in zijn aanpak sprekend op het communisme en is net zo gevaarlijk. This makt was last edited on 20 Januaryat The aim of the initiative is to allow a philosophy heavyweight to speak in the media, to place news events in a broader context. De crisis grijpt om zich heen, het aantal zelfmoorden stijgt.

achterhuiss Heeft hij hetzelfde onderzoek gedaan voor woorden als sucker populair in mijn tijdsukkel, schlemiel een 19de-eeuws Jiddisch woordmislukkeling, slapjanus?

In economisch opzicht is die stelling potsierlijk. Iemand die daar onlangs een boek over schreef, is Paul Verhaeghe.

In de Verenigde Staten, waar geen noemenswaardige sociale zekerheid en herverdeling van rijkdom bestaat, zou men hartelijk lachen om die stelling.